STAP VOOR STAP VERWIJDEREN VAN ASBEST


Na de oorlog is asbest in de bouw van woningen en andere panden gebruikt in tal van toepassingen. Vanaf 1983 stopt het gebruik van asbest nagenoeg, en vanaf 1993 is het verboden. Asbest vind je terug in onder meer muren, deuren, schoorstenen, vensterbanken, dorpels, isolatiemateriaal, plafonds en dakbedekking. Koopt u een woning gebouwd van voor 1994? Dan is het goed te controleren of er asbest aanwezig is. Wij doen dat graag voor u. Wanneer we asbest aantreffen, gaan we volgens de volgende stappen aan de slag. We nemen u hierbij alle werk én zorgen uit handen. 

1. De asbestinventarisatie

De eerste stap is bekijken of er asbest aanwezig is. De vraag is dan of het verwijderd moet worden, of wellicht kan blijven zitten. Asbestdaken moeten verwijderd worden, omdat ze door weer en wind beschadigd kunnen worden en daarmee schadelijk voor de gezondheid zijn. Maar heeft u een ongebruikte schoorsteenpijp of vensterbank waar asbest in zit en deze is niet beschadigd? Dan kan het wellicht blijven zitten.
Met het blote oog is asbest lang niet altijd herkenbaar. Om zekerheid te hebben, schakelt u ons in. Wij leveren een gecertificeerde asbestinventarisatie, wat onder meer betekent dat we voldoen aan alle wettelijke verplichtingen, waaronder een test in een laboratorium. Ook zorgen we zo nodig voor de aanvraag van de vergunning voor het verwijderen van de asbest. 

2. Voldoen aan alle wet- en regelgeving

We verzorgen alle benodigde (en wettelijk verplichte) meldingen bij de gemeente van de de asbestinventarisatie aan tot de resultaten van de eindcontrole. We zorgen dat al het verwijderde asbest veilig wordt afgevoerd, volgens de geldende voorschriften. Dit is verplicht bij het werk dat we uitvoeren.

3. Verwijdering van asbest

Al het asbest dat gevaar voor de gezondheid kan opleveren, verwijderen wij op een veilige en verantwoorde manier. Waarschijnlijk is er op meerdere plekken asbest aangetroffen en dan is het het beste om alles te verwijderen. Maar dit hoeft niet per se. We bespreken samen met u of er eventueel asbest kan blijven zitten, op plekken die, ook volgens de wettelijke regelgeving 'beheersbaar' zijn.

4. De eindcontrole

Nadat het asbest is verwijderd en afgevoerd, vindt er een eindcontrole plaats. Als er binnen is gesaneerd, bijvoorbeeld standleidingen, dan kan een laboratoriumonderzoek nodig zijn.
De eindcontrole geeft u de garantie dat u de woning of het gebouw weer veilig kunt betreden.

5. Oplevering en vrijgave 

Bij de oplevering verstrekken wij u de benodigde vrijgave-rapporten en de stortbonnen. 


Willemsen Sloopwerken b.v. werkt nauw samen met Visser Sloopwerken en Asbestsanering in Dieren. Deze collega heeft het SC-530 certificaat. Dit houdt in dat zij, en dus ook wij, aan de regels voldoen met betrekking tot asbestsanering en daarop onaangekondigd gecontroleerd kunnen worden door de arbeidsinspectie, de certificerende instantie en de gemeente.